Vera Caminschi. Turismul rural în Moldova este un dar de suflet, autentic și unic, de care suntem mândri.

Interviu cu Vera Caminschi, fondatoarea pensiunii și a muzeului pâinii La Gura Cuptorului. Rubrica Startup City Cahul, susținută de ATIC.

Bună ziua, Pensiunea La Gura Cuptorului primește turiști de mai bine de 12 ani, iar înainte de asta a existat un muzeu al pâinii. Poți să ne povestești cum a început totul?


Clădirea Muzeului Pâinii a fost cândva prima școală a satului Văleni, construită în 1936. Multe lucruri s-au schimbat de-a lungul timpului, școala a dispărut de mult, dar clădirea încă funcționează, o vreme a fost o brutărie, care în 2010 a devenit Muzeul Pâinii. În același an, lângă muzeu, am construit pensiunea La Gura Cuptorului.


De ce ați decis să vă orientați spre turism?


Ideea a venit de la sine. Brutăria avea întotdeauna o mulțime de comenzi de pâine rituală pentru nunți. Conform tradițiilor noastre, la fiecare nuntă se coc 12 tipuri de rulouri - ale mirelui, ale miresei, ale bunicii, ale soacrei etc. Am fost adesea invitați la diverse expoziții în Moldova și chiar în România doar pentru a vorbi despre tradițiile asociate cu pâinile rituale, pentru a arăta cum arată și cum diferă. La un moment dat mi-am dat seama că era foarte interesant pentru alți oameni să afle despre tradițiile care au fost întotdeauna parte integrantă a vieții și culturii noastre, a sătenilor din Valeni. Când m-am căsătorit, mama mea a făcut exact aceleași 12 rulouri pentru mine, și așa se făcea în fiecare familie, este o cunoștință care s-a transmis din generație în generație. Am vrut să împărtășesc tot ceea ce știu cu alți oameni. La începutul anilor 2000, turismul rural era încă în fază incipientă în Moldova, dar am decis că merită să încerc, iar în 2010 am transformat o brutărie într-un muzeu al pâinii și am construit o pensiune în apropiere, La Gura Cuptorului. Putem găzdui până la șapte persoane peste noapte în pensiune, le vom hrăni pe toate cu mâncare delicioasă și le vom povesti despre tradițiile și cultura locală.



Erau mulți turiști acum 12 ani, când ați deschis pensiunea?


Foarte puține. Atât de puține încât după primul an de La Gura Cuptorului am renunțat și am început să mă îndoiesc de succesul ei. Și toate acestea în ciuda faptului că am participat la diverse expoziții, am cheltuit bani pentru publicitate, am avut delegații care au venit să ne viziteze, dar nu am avut aproape niciun turist. Apoi, în 2011, s-a întâmplat un eveniment care m-a influențat foarte mult și mi-a dat puterea de a merge mai departe și de a nu renunța la afacere. Am câștigat un concurs care mi-a permis să vizitez SUA, în Chicago, în cadrul unui program de schimb de turism rural. Am mai avut și alte călătorii similare după aceea, deja în Europa, șapte în total, dar a fost în Statele Unite unde am primit un impuls major. Mai târziu, am avut ocazia să vizitez Polonia, Republica Cehă, Olanda, Italia și Germania în cadrul unor programe de schimb.



Spune-ne ce s-a schimbat după prima călătorie de schimb...


Mi-am dat seama că turismul rural este o afacere care durează mult mai mult de un an, principalul lucru este să nu te oprești. Trebuie să mergi mai departe, chiar și atunci când crezi că nu va ieși nimic din ideea ta. În Statele Unite am văzut multe exemple de locuri de succes pentru turismul rural care au fost create din aproape nimic. În unele regiuni nu există mâncăruri naționale cu rețete transmise din generație în generație, nu există o mare varietate de meșteșuguri tradiționale, haine, obiceiuri, folclor. Turismul rural este adesea creat în mod artificial, dar în același timp este foarte popular, are o infrastructură excelentă și este o direcție foarte atractivă pentru turiști. În ceea ce ne privește în Moldova, turismul rural este foarte sufletesc, este real, nu trebuie să inventăm ceva, pentru că noi trăim această viață în fiecare zi, respectăm tradițiile, avem pe mesele noastre bucate naționale, coacem aceeași pâine ca și strămoșii noștri.


Da, nu avem mare sau munți ca alte țări turistice populare, dar adesea uităm că avem multe lucruri unice pe care nu le veți găsi în altă parte. Și ar trebui să apreciem acest lucru.



Cine vă vizitează mai des pensiunea? Turiști moldoveni sau străini?


Depinde foarte mult de situație. Anul acesta, din cauza faptului că Moldova se învecinează cu Ucraina, nu am avut aproape niciun vizitator din străinătate, dar am avut mult mai mulți turiști moldoveni. În trecut, am avut vizitatori din Italia, Germania, Franța și alte țări. Turiștii străini sunt foarte impresionați de Rezervația Prutul de Jos, le plac priveliștile care se deschid aici, tuturor le place mâncarea moldovenească.


Ce lucruri interesante pot fi văzute la Muzeul Pâinii?


Principalele noastre "exponate" sunt, bineînțeles, cele 12 tipuri de rulouri de pâine pentru nunți. În afară de aceasta, muzeul are o mulțime de obiecte folosite de strămoșii noștri în meșteșuguri sau în agricultură. Există, de asemenea, fețe de masă brodate manual, covoare din lână, veselă și multe altele. În muzeu organizăm cursuri de măiestrie, împreună cu artizanii noștri locali coacem porumbei, îi răsfățăm pe toți oaspeții cu kalach delicios și ceai de plante cu miere. Apoi vă așteaptă un spectacol etnofolcloric - un fragment dintr-o nuntă tradițională moldovenească, dar rolurile nu vor fi jucate de actori, ci de turiștii noștri, pe care îi îmbrăcăm la fața locului în haine de nuntă. Cu câțiva ani în urmă, înainte de pandemie, la astfel de ateliere a participat celebrul cuplu - Lidia și Tudor Bejenaru, îi cunoașteți cu siguranță după participarea cu Zdob și Zdub la Eurovision în 2005 cu piesa Bunica Bate Doba. Bunica Lidia este bunica care bate toba și este originară din satul Valeni, la fel ca și soțul ei. Un cuplu foarte inteligent și talentat. Din păcate, din motive de sănătate, bunica nu mai participă la evenimente. 



Sunteți în turism de atâția ani și totuși continuați să învățați. Știu că acum participați la un accelerator de turism pentru proprietarii de pensiuni și hoteluri din Cahul. Ce lucruri noi învățați în timpul studiilor?


Mi-am dedicat aproximativ 20 de ani din viață turismului, dar am nevoie să învăț tot timpul. Acceleratorul acordă o mare atenție promovării prin intermediul rețelelor sociale, prin intermediul internetului. Aceasta a fost "slăbiciunea" noastră și lucrăm din greu la ea acum. În plus, avem mentori foarte experimentați care acordă atenție unor lucruri pe care eu însumi nu le-aș fi considerat niciodată importante.


În afară de instruire, acceleratorul are un obiectiv foarte important - crearea unei platforme turistice comune pentru regiunea Cahul. Când am fost în Polonia, în cadrul unui program de schimb, am văzut cum funcționează clusterele lor turistice. Este foarte convenabil atât pentru turiști, cât și pentru cei care oferă servicii în acest domeniu. În Moldova nu există așa ceva și, din păcate, nu toți înțeleg încă avantajele pe care le vor obține atunci când vor începe să lucreze nu ca și concurenți, ci ca și colegi, ca și oameni care gândesc la fel. De exemplu, vara aceasta am avut mulți turiști care au stat câteva zile la Gura Cuptorului. În fiecare zi îi sfătuiam cu privire la noi locații, restaurante, pensiuni din apropiere, unde puteau lua prânzul sau face o excursie. Nu pierd mare lucru dacă nu comandă prânzul de la mine, dar în schimb, primesc recunoștința oaspeților mei pentru că le diversific ziua și le recomand locuri noi și interesante. Deși nu a venit niciun turist la mine toată vara pe o astfel de recomandare de la o altă pensiune, dar sunt sigur că situația se va schimba în bine. Și sper că vom reuși datorită unor proiecte precum acceleratorul, unde organizatorii înțeleg importanța unificării turismului.


---


Sursa https://pavelzingan.md/vera-kaminski-seliskij-turizm-v-moldove-eto-dushevnyj-nastoyaschij-i-nepovtorimyj-dar-kotorym-my-gordimsya/


Textul a fost tradus cu DeepL.

Svetlana Marcova (Pavelzingan.md)

Blogger