Casa Bunicului - Vacanță la sud, vin de casă și cel mai mare lac din Moldova

Interviu cu Lidia Lazăr, fondatoarea pensiunii Casa Bunicului. Rubrica Startup City Cahul, susținută de ATIC.

Bună ziua Lidia, numele pensiunii Casa Bunicului vorbește de la sine, de parcă ți-ai fi vizitat bunicul. Este într-adevăr casa familiei tale?


Bună ziua, Svetlana, da, așa este, a fost casa socrilor mei, așa că are propria istorie și tradiții. Am vrut să păstrăm amintirea mai multor generații ale familiei noastre, așa că am restaurat casa cu cât mai mult posibil din aspectul ei original.


Când s-a deschis Pensiunea Casa Bunicului?


În 2018. Am obținut un grant de la USAID și am început să lucrăm la restaurarea casei. Acum avem șase camere de oaspeți, un restaurant cu o capacitate de până la 80 de persoane, o terasă, două cabane în aer liber și una închisă, un loc de joacă pentru copii, un loc de parcare, iar recent am deschis o cramă pentru oaspeți, unde puteți degusta vinul nostru.


Spuneți-ne ce fel de vin produceți și dacă este disponibil undeva de cumpărat?


Vinificația pentru familia noastră, ca și pentru mulți alții din Moldova, a fost întotdeauna o ocupație de suflet. Din generație în generație, aceste cunoștințe au fost transmise din tată în fiu, nu a existat niciun an în care să nu fi cules struguri, astfel încât vinul de casă a fost întotdeauna pe masa noastră. Când am deschis porțile Casei Bunicului pentru oaspeți, am decis că vrem să împărtășim cu ei rețetele noastre culinare tradiționale și, bineînțeles, vinul de casă. Datorită unui grant din partea PNUD Moldova, am trecut la un nou nivel de vinificație - am creat propriul brand Vin de Pașcani și am început să producem vin îmbuteliat. Nu intenționăm să dezvoltăm industria viticolă pe scară largă, dar acum toți oaspeții pot cumpăra vin într-o sticlă de sticlă și, bineînțeles, pot gusta vinul direct din butoi în pivniță. În Moldova Vinul de Pașcani este disponibil doar pe plan local, dar exportăm un volum mic și în Polonia, deoarece avem legături bune cu diaspora de acolo și rudele noastre locuiesc acolo. Dacă ne vizitați, trebuie neapărat să încercați Rară Neagră, unul dintre cele mai populare vinuri ale noastre, făcut după rețeta bunicului nostru Gheorghe Lazăr.


Image

Sudul Moldovei ca destinație turistică abia acum câștigă popularitate, spuneți-ne ce trebuie vizitat, oaspeții care se cazează la Casa Bunicului...


Casa noastră de oaspeți are o locație foarte bună. Ne aflăm în satul Pașcani, pe drumul național Cahul - Giurgiulești. Destul de aproape de noi se află cel mai mare lac natural din Moldova - Manta. Toți cei care vin la lac sunt uimiți de cât de mare și de frumos este acesta. Aici trăiesc păsări și animale incluse în "Cartea Roșie a Moldovei". Este posibil ca mulți oameni să nu-și dea seama cât de diversă poate fi vegetația din Moldova și câte specii de păsări și animale pot fi găsite în habitatul lor natural. De asemenea, ne aflăm aproape de râul Prut, ceea ce înseamnă că vă puteți bucura de cele mai frumoase apusuri de soare. Sudul Moldovei înseamnă aer curat, priveliști frumoase și o natură pe care nu o veți găsi nicăieri altundeva.


La Casa Bunicului am încercat să creăm toate condițiile pentru a vă face vacanța interesantă pentru întreaga familie. Pentru cei care doresc mai multă activitate fizică, oferim biciclete de închiriat, un excelent mijloc de transport ecologic pentru explorarea zonei. De asemenea, organizăm excursii cu barca, cel mai adesea alese de cupluri pentru întâlniri romantice, iar pentru cei mici există un loc de joacă. Pentru toți oaspeții există mâncăruri tradiționale moldovenești, pe care le pregătim numai din produse agricole, naturale și vin delicios de casă.


Aveți evenimente tematice sau sărbători pentru care pregătiți un program special?


Da, am organizat Zilele Diasporei, o sărbătoare cu muzică live, dansuri și cântece. La unul dintre festivalurile din sudul Moldovei, Festivalul Pescăresc, au fost organizate concursuri pentru cea mai gustoasă mâncare de pește. Organizăm multe festivaluri pentru copii, încercând să aducem laolaltă generații diferite, astfel încât adulții să le ofere tinerilor experiența lor. Și toate aceste evenimente se desfășoară în stilul tradițional moldovenesc, pentru că pentru noi este important să ne amintim și să prețuim tradițiile strămoșilor noștri.


2.jpeg

Ați devenit recent participant la acceleratorul turistic pentru pensiuni și hoteluri din sudul Moldovei. Ce așteptări aveți de la acest program?


Mai presus de toate, ne dorim ca cât mai mulți oameni să știe despre noi. Noi nu suntem noi în domeniul turismului, de aceea toate informațiile pe care le primim de la mentorii din cadrul acceleratorului sunt foarte valoroase pentru noi, deoarece principalii noștri mentori sunt proprietari de hoteluri și pensiuni populare din Moldova. Aceștia ne împărtășesc din experiența lor dobândită de-a lungul mai multor ani de activitate în acest domeniu și ne bucurăm că putem obține răspunsuri la întrebările care ne preocupă.


Cine vine mai des la tine în vacanță? Turiști străini sau conaționalii noștri care au decis să cunoască mai bine sudul Moldovei?


Atât prima, cât și a doua. Suntem bucuroși să găzduim oaspeți atât din regiunea învecinată, cât și din alte țări. Apropo, unul dintre primii noștri vizitatori a fost un grup de turiști din Polonia. Prin participarea la accelerator avem mari speranțe că sudul Moldovei, și Casa Bunicului în special, va deveni una dintre cele mai populare destinații de vacanță.


3.jpeg

---


Sursa https://pavelzingan.md/lidiya-lazer-casa-bunicului-otdyh-po-tradiciyam-yuga-domashnee-vino-i-samoe-bolishoe-ozero-moldovy/


Textul a fost tradus cu DeepL.

Svetlana Marcova (Pavelzingan.md)

Blogger