5 activități pe care să le încerci când ajungi la Lunca Prutului de Jos din Cahul

Fie că vrei să savurezi un vin aromat, să te delectezi cu bucate tradiționale sau să evadezi în natură... le vei găsi pe toate în Lunca Prutului de Jos.

Lunca Prutului de Jos este o destinație turistică mai puțin cunoscută, mai puțin explorată dar care are atât de multe emoții să îți ofere. Este perfectă pentru o escapadă de week-end cu familia sau cu gașca de prieteni pentru a-ți reîncărca bateriile cu energie pozitivă și voie bună. Pune-o neapărat pe lista de vacanțe și hai să vezi 5 activități pe care să le încerci când ajungi aici. 


Image

Birdwatching. Rezervația Naturală „Prutul de Jos„ este casa și gazda la o varietate impresionantă de păsări, animale dar și plante de care ați auzit doar dacă ați răsfoit Cartea Roșie a Moldovei. Lacul Beleu cu o suprafaţă de 628 ha, este principala componentă geografică a acestei arii protejate.


Pe oglinda lacului, în dependenţă de perioada anului, pot fi observate păsări precum:  egrete, cormorani, ţigănuşi, pescăruşi, raţe, gâşte, lebede, chire de baltă, corcodei, lişiţe, nagâţi, stârci, precum şi coloniile de sute sau chiar mii de pelicani. 


Vizitatorii au posibilitatea de a admira aceste specii rare de păsări de la turnul de observație amplasat chiar pe malul Lacului Beleu.


Image

Degustare bucate tradiționale. Dacă ai ști gustul plăcintelor, al sarmalelor, al saramurei de pește, al mielului la ceaun care se gătește după rețete tradiționale în satele din Lunca Prutului, ai străbate Moldova din orice colț nu te-ai afla ca să te delectezi cu aceste bucate. Gătite cu mult drag de către gospodinele locului, sunt servite de cele mai multe ori într-o atmosferă deosebită: cu cântece și dansuri cum numai aici găsești. 


Dacă te cazezi sau faci un popas la Pensiunea Casa Bunicului (s. Pașcani), la Muzeul Pâinii (s. Văleni), la Complexul Turistic Eco-Village (s. Văleni) e musai să guști din toate bucatele pentru a te alinta cu adevăratul gust al bucatelor de la sud.


Image

SPA în ciubăr. O activitate mai inedită pentru meleagurile noastre dar foarte apreciată sunt procedurile de SPA în ciubărul cu apă caldă cu infuzie de plante aromate și medicinale așa ca mușețelul, menta, flori de tei, melisă, levănțică și multe altele. Procedurile terapeutice în ciubăr sunt recunoscute pentru efectul de relaxare, detoxifiere, ameliorarea durerilor articulare. În sezonul rece al anului sunt numai potrivite pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă procedurile SPA în ciubăr.


De acest răsfăț te poți bucura la zona de agrement „La Cotihana” (s. Cotihana) precum și în cadrul Complexul Turistic Eco-Village (s. Văleni). 


Image

Atelier gastronomic. „La Tanti Mașa” este locul în care vei putea pregăti un produs gastronomic local de care nu ai mai auzit și mai ales nu ai mai gustat nicăieri: cuscuții. Aceștia sunt pregătiți neapărat într-o covată din lemn după o rețetă și tehnică specială. După ce vei participa la tot procesul de producție îi vei servi călduți împreună cu alte delicii pregătite de gospodina casei: dulceață de ardei, dulceață de smochine, dulceață de flori de salcâm, minciunele și alte bunătăți.


Image

Degustare de vinuri. Nu ai cum să pleci din Lunca Prutului de Jos fără să te lași „amețit” de aroma și gustul autentic al vinului obținut din vița-de-vie crescută în podgoriile de la Sud. Ei bine, Domeniile Pană este locul potrivit pentru a învăța care este calea vinului de la bobița strugurilor până în pahar.


Aici poți savura un Codrinsckii veritabil (care se mai produce doar la o singură fabrică de vinuri din Moldova), un rose parfumat, un merlot sec sau orice licoare din beciul gospodarului Nicolae Minciună. 


O destinație turistică rămâne în mintea dar mai ales în sufletul unui vizitator dacă el devine parte din povestea locului participând la diferite activități. 


Investește în emoții, investește în amintiri, fii parte din povestea Luncii Prutului de Jos!

Olesea VULPE, Consultantă Turism

Blogger