Silvia Strelciuc. La mama Catița - casă-muzeu cu tradiție și istorie pe care toată lumea va dori să o viziteze

Interviu cu Silvia Strelciuc, administratorul casei-muzeu "La mama Catița". Rubrica Startup City Cahul, susținută de ATIC.

Interviu cu Silvia Strelciuc, administratorul casei-muzeu "La mama Catița". Rubrica Startup City Cahul, susținută de ATIC.


Bună ziua, Sveta! Mama Catița este Ecaterina Pane din satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Acum are 80 de ani, copiii ei adulți locuiesc departe și și-a îngropat soțul cu mulți ani în urmă. După cum înțelegeți, la o asemenea vârstă este dificil să te descurci singur cu gospodăria, mai ales când ai două case de care trebuie să te ocupi. Socrii ei locuiau într-una dintre case, iar familia lui Catherine Pane în cealaltă. La un moment dat, Mama Catița a decis să vândă una dintre case, dar era foarte îngrijorată că noii proprietari vor arunca pur și simplu covoarele, mobila și multe dintre lucrurile care au fost transmise din generație în generație în familia ei. Pentru a păstra aceste lucrări și istoria lor, am sugerat să deschidem o casă-muzeu, adică să păstrăm totul în interiorul casei și să prezentăm vizitatorilor proprietarul, care cunoaște fiecare colț al casei mai bine decât oricine altcineva.


Ce poți vedea dacă vizitezi o casă muzeu?


Pentru început, cea mai veche casă a fost construită în 1936, iar exteriorul nu s-a schimbat, nu există geamuri duble la ferestre sau țigle metalice pe acoperiș. Trei generații ale familiei, mama și bunica lui Catherine Pane, au păstrat obiecte din casă. În acele vremuri totul era făcut manual, fetele își coseau singure hainele, țeseau covoare, brodau pe fețe de masă sau pe pături. În casa-muzeu se află o față de masă veche de 200 de ani, care a fost transmisă din generație în generație și care este încă în stare perfectă, datorită faptului că familia a fost întotdeauna atentă cu bunurile sale. Există, de asemenea, un cufăr cu o rochie de mireasă și o cămașă specială care trebuie purtată pe dedesubt și care este cusută de mireasă înainte de nuntă. În casă există încă o atmosferă specială, timpul pare să stea în loc și nimic nu-ți poate tulbura liniștea.


Image

Mama Catița primește ea însăși oaspeți??


Da, ea locuiește în propria casă, așa că se pare că oaspeții vin să o viziteze în persoană.


Bunica are 80 de ani acum, nu e obositor pentru ea?


Am încercat să organizăm excursiile în așa fel încât să fie o plăcere pentru mama Catița și să nu o obosească. Munca mea este de a organiza trasee turistice în raionul Cahul, iar casa-muzeu este una dintre opririle de pe traseu, nu o excursie separată. Îl includem în itinerar dacă este vorba de un grup mic, în care toți participanții sunt interesați să învețe mai multe despre tradițiile și cultura moldovenească. Mama Catița îi primește pe oaspeți în casa ei, îi prezintă pe toți, le împărtășește amintiri, le povestește cum au fost făcute obiectele și lucrurile din casă, cum a trăit familia ei în urmă cu câteva generații și poate chiar să le dea sfaturi tinerilor. Ca orice gazdă moldoveancă, Mama Catița este ospitalieră și primitoare, răsfățându-i pe toți oaspeții cu bucate tradiționale. Aceste excursii se transformă într-un dialog între generații, în care tinerii învață înțelepciune, iar bunica își împărtășește experiența și este fericită să intre în contact cu oameni noi. Mama Catița trăiește singură și se bucură să primească vizitatori. Au fost chiar câteva ocazii în care nu am inclus casa-muzeu în itinerariul turistic pentru că nu voiam să o deranjăm des pe Mama Catița, dar până la urmă ne-a certat pentru asta, pentru că voia să organizăm mai des și tururi ale casei ei.


2-3-vizit-171.jpeg

De cât timp organizați itinerarii de călătorie?


Destul de recent, aproximativ 4 luni. Suntem noi în acest domeniu, așa că învățăm multe imediat din practică. Recent am participat la acceleratorul turistic pentru pensiuni și hoteluri din sudul Moldovei, ceea ce reprezintă un pas important pentru noi și avem așteptări mari de la acest proiect. Acceleratorul a reunit oameni implicați în turismul din regiunea Cahul, deși nu suntem concurenți, în ciuda faptului că avem aproximativ același domeniu de activitate, am devenit o echipă care lucrează împreună și în prietenie. Multe probleme și sarcini pot fi rezolvate mult mai rapid și mai ușor dacă se lucrează în echipă și se consultă cu colegii. Pentru mine, în calitate de operator de turism, a devenit mult mai ușor să găsesc contacte pentru noi destinații, să comunic direct cu oameni din domeniul turismului și să îi cunosc mai bine. Astfel de parteneriate aduc întotdeauna multe avantaje pentru noi. Pentru noi, care suntem noi în această afacere, este foarte important să obținem cât mai multe informații și să învățăm cât mai mult posibil, iar acceleratorul ne ajută în acest sens.


Povestiți-ne despre itinerariile pe care le creați pentru turiști.


Pentru început, în funcție de mărimea grupului, de vârsta turiștilor și de preferințele acestora, oferim diferite trasee. Pentru cei mai activi turiști și pentru cei care nu se împotrivesc plimbărilor lungi, există un traseu de 8 km de drumeții. Dacă sunteți într-un grup cu copii, pentru care ar fi dificil să parcurgeți această distanță, sau dacă nu plănuiți o drumeție lungă, vă putem oferi traseul de 4 km. Sudul Moldovei și în special Cahulul sunt locuri cu o natură frumoasă, lacuri, rezervații naturale, păduri și râuri, astfel încât drumețiile sunt una dintre cele mai bune modalități de a cunoaște regiunea noastră. Mai exact, traseele pe care le organizăm includ Rezervația Naturală "Prutul de Jos", muzeele din Slobozia Mare și Crihana Vechi, Muzeul Pâinii din satul Văleni, Planetariul din comuna Brînza, Eco-Satul Văleni, unde vă puteți relaxa și servi o masă cu mâncare tradițională moldovenească. Pentru turiștii care decid să rămână peste noapte, facem un foc mare și organizăm distracții pentru copii și adulți. Dacă turiștii doresc, itinerariul poate fi ajustat, adăugăm noi opriri, cum ar fi o cramă. Principalul lucru pe care îl urmărim este de a oferi fiecărui oaspete o experiență nouă, de a le prezenta sudul Moldovei și de a le arăta tradițiile noastre.


---


Sursa https://pavelzingan.md/siliviya-strelichuk-la-mama-catita-dom-muzej-s-tradiciyami-i-istoriej-kotoryj-zahochetsya-posetiti-kazhdomu/


Textul a fost tradus cu DeepL.

Svetlana Marcova (Pavelzingan.md)

Blogger